ISPARTA İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Beni Dinlermisiniz? Bağımlılıkla İlgili Farkındalık Projesi

  Milli Eğitim İl Müdürlüğü ile YEŞİLAY Isparta Şubesi tarafından hayata geçirilecek olan ‘Beni dinler misiniz?’ projesinin protokolü imzalandı.
Beni Dinlermisiniz? Bağımlılıkla İlgili Farkındalık Projesi

Beni dinlermisin isimli proje ile öğrenciler ve ebeveynlerinin, tütün ve teknoloji ile farkındalıklarının arttırılması ve bağımlılıktan uzaklaştırılması hedeflenmektedir.

PROJE KAPSAMINDA 3 BİN ÖĞRENCİ, 6 BİN AİLEYE ULAŞACAĞIZ” 

      Proje kapsamında öğrencilerden  ailelerinde  teknoloji ve tütün bağımlısı olan kişilere mektup yazmasını istenecek. Yazdıkları mektuplar ailelerine ulaştırılacak. Proje etkinliği ile ilgili öğrencilerde  bağımlılıklar ile farkındalık oluşturulmaya çalışılırken, ailelerine davranışlarınız çocuklarınız tarafından izleniyor  mesajı verilecek.

       İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yıldırım da törende yaptığı konuşmada; “Yaşadığımız çağın en temel karakteristiklerinden birisi bağımlılıklarla alakalı farkındalıkların oluşturulmasıdır. Günümüzde özellikle bazı bağımlılıklar farkındalığın ötesinde mücadele boyutuna geçmeyi de zorunlu kılıyor. Özellikle eğitim çağındaki çocuklarımızın inanılmaz bir şekilde etkileşim içerisindeler. Eğitim sistemi içerisinde  çocuklarımızın  çevrelerinde olup bitenlerle ilgili  olarak maruz kalacakları bağımlılıklara dikkat çekmek için gerekli çabayı gösteriyoruz. Ancak yeterli olmadığını,  sivil toplum örgütleri ve ailelerle beraber hareket edersek  başarılı olacağımıza yönelik tespitlerimiz var. Yeşilay yöneticileri bu projeyi gündeme  getirdikleri zaman okullarımızda öğrencilerimizin, velilerimizin ve öğretmenlerimizin dikkatine sunulması  zaruretini hissettik. 

“TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI KİŞİYİ BİREYSELLEŞTİRİYOR, Yalnızlaştırıyor” 

      Çocuğun teknoloji ve diğer bağımlıklarla alakalı olarak ailesinde gördüğü bağımlılığı  anne ya da babasına bir şekilde iletmesi, anne ve babanın bu konuda kendisini yeniden değerlendirmesine ve çocuğun da bu alışkanlığa kapılmasının önüne geçeceğini düşünüyoruz. Hayatımızın çeşitli boyutlarında farkına varmadığımız masum şekilde başladığımız keyif aldığımız alışkanlıklarımız,   bağımlılıklarımız  haline gelebiliyor. Bunun en bariz örneği teknoloji bağımlılığıdır. Teknoloji bağımlılığı sadece kişide  sadece bireyselleşmesi, kendi iç dünyasına yönelmesi, sosyal etkileşimden uzak kalması gibi sonuçları ortaya çıkarmıyor,  aile ile olan etkileşimi, insanların birbirleriyle vakit geçirmesi gibi bir takım sıkıntıları da ortaya çıkartıyor. 

“TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞINI DOĞRU TANIMLAYARAK DOĞRU ADIMLAR ATMAK GEREKİYOR”

      Anne ve babanın bağımlılıklarına ayırdıkları zaman kadar çocuklarıyla zaman geçirememeleri  çocuklarda  eğitim sistemi içerisinde de uyumları ile ilgili sorunları tetiklemesi kadar, istendik davranışların kazandırılması neredeyse mümkün olamaz hale geliyor. Bu açıdan meseleyi doğru tanımlayarak  stratejik bir perspektifle değerlendirilmesi gerektiğine de inanıyoruz. Bu konuda Bakanlığımızın ciddi çalışmaları var.

      Yeşilay ile öncelikle 4.sınıf öğrenciler için başlattığımız bu projenin uzun vadede temel eğitim düzeyinde tüm öğrencilerin ve velilerin dikkatine girecek şekilde yaygınlaştırılarak devam ettirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Eğer bu yıl ki sonuçlar itibariyle bir farkındalık oluşturabilirsek, çocukların ruh dünyalarında bir savunma mekanizma geliştirebilir, bunun nihai sonucu olarak velilerin davranışlarında anlamlı düzelme  sağlayabilirsek, bağımlılıklar ile ilgili mücadelemizde ciddi bir mevzi kazandıracaktır.

08-11-201808-11-2018

İstiklal Mah. 113. Cad. No.108 PK.32300 Merkez/Isparta - 90 (246) 280 32 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.